Téměř každý systém, který je používán jako hnací motor webové stránky, je potřeba čas od času aktualizovat. Ať už se jedná o velké RS typu WordPress, které dostávají aktualizace poměrně často, nebo o nějaké jiné systémy, či systémy na míru, aktualizace se nikdy nedělají jenom z nudy programátora. Spousta lidí má sklony spustit web a dokud alespoň trochu funguje, tak na jeho kód ani nesáhnout. To je ale chyba!

Aktualizace, to totiž nejsou pouze nové funkce a změny v uspořádání systému, se kterým mají klienti občas problém, protože si musí zvykat na něco nového. Většina aktualizací totiž primárně slouží k opravě chyb a to jak chyb v ovládání nebo zobrazovaní webu, tak hlavně i chyb bezpečnostních. Používáním neaktuální verze redakčního systému (a nejen jeho, ale jakéhokoliv softwaru) je tedy riziko, že Váš web může být, dříve nebo později, napaden a to jistě nechcete.

Někdo může jistě oprávněně namítnout, že web může být napaden, i když je aktualizovaný. To je samozřejmě pravda, koneckonců, i starší verze systému obsahující nějakou chybu bývala kdysi ta aktuální. Nicméně starší verze obsahují hlavně chyby, na které se přišlo. A u těch je mnohem větší šance, že se je někdo pokusí využít, než u těch, na které se ještě nepřišlo. Takže ačkoliv je asi nemožné zabezpečit web před každým nebezpečím, které se v budoucnu objeví, u nové verze je šance na odvrácení útoku největší.

Že se web nedá 100% zabezpečit před všemi nebezpečími, to je bohužel fakt. Často se totiž stává, že zranitelnost nějaké technologie se objeví až časem, kdy vznikne jiná, nebo se zlepší dosavadní. Například tzv. metoda „brutus force“, která se používá k odcizení hesla, je tím účinnější, čím výkonnější máme počítače, protože je schopna provést stále více a více operací za kratší a kratší časový úsek. A je klidně možné, že za 30 let už budou počítače tak moc výkonné, že šifrování hesel ztratí význam, protože se bude dát rozšifrovat během pár vteřin.

Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *